In het buitenland een auto huren? Hierop moet u letten.
16/09/2019

Naar het buitenland op vakantie of op zakenreis, dat doet u het liefst zo comfortabel mogelijk en het liefst zo min mogelijk gebonden aan een tijdsschema. Een huurauto biedt vrijheid, vermijdt openbaar vervoer en zorgt ervoor dat u gemakkelijk op gelijk welke bestemming terecht komt. Echter, vergeet de kleine lettertjes niet te lezen, zeker wat verzekeringen betreft want onoplettendheid kan een aardige duit kosten. Wij geven alvast enkele tips.

Vergeet uw annulatieverzekering niet bij reservering vooraf

Van een kleine stadsauto tot een potige 4x4, het type wagen dat u huurt hangt af van uw bestemming en uw behoeften. De auto reserveert u altijd op naam van de bestuurder. U kan dit later omboeken, maar dat is niet altijd gratis. Wat als u door omstandigheden niet op reis kan vertrekken? Dan zal u de kosten voor de huurauto toch moeten betalen. Een annulatieverzekering kan hier een uitweg bieden.

Extra’s zorgen vaak voor een meerprijs

Extra’s kunnen de huurprijs van de auto serieus opdrijven. Een kinderzitje, een navigatiesysteem, een extra chauffeur aan de reservering toevoegen of uw wagen in een andere stad inleveren dan waar u die oppikte, leiden meestal tot een toeslag. Ga steeds na of er een kilometerbeperking aan uw reservering vasthangt en of u over landsgrenzen mag rijden, moest dit nodig zijn.

“Bent u jonger dan 26 en nog geen twee jaar in het bezit van uw rijbewijs, zal u ook dieper in uw portefeuille mogen tasten.” 

Lees alles goed na voor u het huurcontract ondertekent

Reserveert u vooraf uw huurauto, krijgt u een voucher. Let op, een voucher is niet hetzelfde als een huurcontract. Het huurcontract ondertekent u pas bij het afhalen van de wagen. De voucher is enkel en alleen een bewijs van betaling. Kijk dus goed na vooraleer u het contract ondertekent of er geen zaken dubbel/extra worden aangerekend. 

Bij het afhalen van de wagen zal u een waarborg moeten betalen. Soms wordt dit vervangen door een, vaak dure, bijkomende verzekering die mogelijke schade dekt. Dit is vaak een extra niet noodzakelijke verzekering. In tegenstelling tot een waarborg krijgt u de prijs van de verzekering niet terugbetaald wanneer u de wagen na gebruik terugbrengt. Zet dus nooit zomaar uw handtekening, maar lees goed na wat de verhuurder precies van u vraagt. Stellen ze de extra verzekering voor, ga eerst na of u niet een waarborg mag betalen in de plaats.  

Controleer vooraf en vermijd een moeilijke situatie achteraf

Krassen, een deukje of een bluts? Raakt de auto beschadigd tijden de huurperiode, riskeert u daarvoor op te draaien ook al veroorzaakte u de schade niet. Goed op voorhand controleren en alle schade vastleggen voor u met de auto wegrijdt is dus de boodschap. Noteer samen met een medewerken alles op papier die jullie beide ondertekenen of trek foto’s met een datumvermelding. Ook wanneer u de auto terugbrengt na gebruik is het belangrijk alles te controleren en vast te leggen op foto’s ter bewijs. 

Kies de verzekering die voor u van toepassing is

Ook al bent u een ervaren en goede chauffeur, het risico op een ongeval op vakantie kan iets groter worden door de slechte staat van de wegen of de chaotische rijstijl van de bestemming. Goed verzekerd zijn is dus een absolute must. Huurt u een auto in Europa dan is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen, waardoor u vergoed bent tegen schade die u met de wagen aan anderen berokkent. Huurt u de auto buiten Europa moet u daarvoor soms een extra verzekering afsluiten: een ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement).

Ook is het aangeraden om eigen schade aan de auto te verzekeren. Kies de verzekeringsformule die voor u opportuun is: 

  • CDW: een Collision Damage Waiver vermindert de franchise bij een ongeval dat niet te wijten is aan een ernstige nalatigheid.
  • TP/TDP: met een Theft and Damage Protection beperkt u uw verantwoordelijkheid als u het slachtoffer bent van vandalisme of diefstal.
  • PI/PAI: een Personal Accident Insurance komt tussenbeide bij lichamelijke en materiële schade aan de bestuurder een inzittenden.
Vermijd een dubbele verzekering

Zoek uit welke verzekeringen u reeds hebt en wat ze allemaal dekken. Het kan zijn dat u met uw huidige verzekeringen gedekt bent en geen extra verzekeringen moet afsluiten. 

Goed verzekerd zijn op reis vermijdt onnodige risico’s.

Wilt u een auto huren in het buitenland en heeft u vragen welke verzekering(en) u best afsluit? De verzekeraars van ons verzekeringskantoor helpen u graag verder.