Europees aanrijdingsformulier nu digitaal beschikbaar
21/09/2023

De Belgische verzekeringssector lanceerde een gloednieuwe tool om vlotter ongevallen aan te geven. Met CRASHFORM kun je vanaf nu op een digitale manier het Europees aanrijdingsformulier invullen en doorsturen.

Niet meer sukkelen met papieren

Niemand komt het graag tegen, maar een ongeval op de openbare weg kan snel gebeurd zijn. Om zo objectief te gaan oordelen over waar het ongeval plaatsvond, wie in fout is en hoe het kon gebeuren, werd het Europees Aanrijdingsformulier vastgelegd.

Dit gestandaardiseerd document biedt een uniforme manier om alle relevante gegevens van een accident vast te leggen. Jarenlang werd dit via de papieren versie in orde gebracht. Deze moest je dan telkens bij de hand houden in je handschoenenkastje of indien nodig aanvullen wanneer opgebruikt. Bij regenweer liep je ook het risico dat dit een half vodje werd.

Alles digitaal aanleveren

Die problemen zijn met CRASHFORM volledig van de baan. Je kunt vooraf persoonlijke gegevens en info van jouw verzekeringsmaatschappij reeds gaan invullen op de applicatie. Zo heb je die meteen bij de hand in geval van een aanrijding.

Verzekeringsmaatschappijen zullen op nieuwe verzekeringskaarten een QR-code plaatsen die zo jouw gegevens dan automatisch aanvult op de plaats van het ongeval. Het formulier kan ingevuld worden op de tablet of smartphone van de betrokken bestuurders, zowel A als B.

Meteen in je eigen mailbox

Heb je alle gegevens correct aangevinkt (omstandigheden, schade aan de wagen) en eventueel foto’s toegevoegd? Je kunt je aangifte gewoon rechtstreeks versturen naar je verzekeraar, verzekeringsmakelaar én de aangifte komt meteen in je persoonlijke mailbox terecht.

Invullen en indienen nog niet verplicht

Het Europees Aanrijdingsformulier is tot vandaag niet verplicht. Je kunt ongevallen gerust in de minne regelen wanneer een akkoord tussen de partijen gevonden wordt en daarna de nodige stappen ondernomen worden. Het wordt echter sterk aanbevolen om het in te vullen bij een verkeersongeval, zeker als er materiële schade is of een letsel bij één van de bestuurders.

Vragen over het Europees aanrijdingsformulier of verzekeringen omtrent schade aan je wagen?

Contacteer één van de verzekeringsexperts bij Goens Verzekeringsburo. We staan je graag bij waar nodig.