Een zomerreis met de wagen gepland? Let op voor oververhitting van de motor
28/06/2023

Jaarlijks trekken duizenden en duizenden Belgen richting leuke vakantiespots in binnen- en buitenland met de wagen. Ideaal toch? Je bent vrij om te gaan waar je wil en je kan jouw planning flexibel opmaken. Het is echter altijd opletten voor een oververhitte wagen.

Ellenlange files

Wie de gewoonte heeft richting onze zuiderburen te reizen met de wagen, kreeg er waarschijnlijk al eens mee te maken. Ellenlange files in de hete Franse zomerzon. Het maakt jaarlijks deel uit van de ‘reiservaring’.

Deze wachtrijen brengt soms extra problemen met zich mee. Autoreizigers vergeten namelijk soms rekening te houden met een oververhitte motor. We geven graag enkele tips om jouw reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Preventieve maatregelen

Beter voorkomen dan genezen heeft ook hier z’n waarde. Indien je jouw voertuig wil gebruiken om een lange afstand af te leggen bij warm weer of indien je in dezelfde omstandigheden vreest om in de files vast te zitten, raden wij aan om het niveau van de koelvloeistof te controleren. Dit kun je ook door de garagehouder laten uitvoeren. Check meteen ook werking van ventilator en thermostaat, plus de toestand van het oliepeil.

Afkoelen met de airco, een goed idee?

Pas op met het gebruik van je airco. Draai deze niet drastisch open tijdens zeer warm weer. Enerzijds bestaat de kans dat je blootgesteld wordt aan een thermische schok bij het uitstappen, maar anderzijds draait ook de motor overuren tijdens maximaal gebruik.

Motor via binnenkant afkoelen

Ben je overtuigd dat de motor richting oververhitting aan het gaan is? Schakel de verwarming en de blazer aan op volle stand en zet ramen open. De hoge temperatuur van de motor kan op die manier via de binnenkant je wagen verlaten.

“Draai de airco van je wagen niet drastisch open tijdens zeer warm weer.”

Wat met oververhitting tijdens het rijden
 1. Stop langs de kant van de weg vooral de motorwijzer van je dashboard in het rood komt en zet de motor af. Het probleem van oververhitting negeren zal leiden tot een nog groter mechanisch probleem.
  Trek fluohesje aan, meld je aanwezigheid op de baan door de gevarendriehoek te plaatsen en open de motorkap.
   
 2. Wacht ruim een kwartier tot een halfuur totdat de motor voldoende afgekoeld is en controleer daarna het niveau van de koelvloeistof.
  Opgelet: wees heel voorzichtig bij de controle. Doe dit enkel wanneer de motor voldoende afgekoeld is, want het koelvloeistofcircuit staat onder druk (het is mogelijk dat je een klein sisgeluid hoort bij het openen). De vloeistof die vrijkomt, zou zware brandwonden kunnen veroorzaken. Gebruik een doek om de dop voorzichtig los te vijzen en bescherm absoluut je arm.
   
 3. Vul de radiator bij met de geschikte koelvloeistof, laat de motor enkele minuten draaien en controleer opnieuw het niveau.
   
 4. Indien het koelvloeistofniveau heel laag staat, is het mogelijk dat er ergens een lek is. Controleer de verbindingsstukjes en de leidingen en vervang ze indien nodig of laat ze vervangen.
Het kan ook handig zijn om vooraleer je op reis vertrekt even je autoverzekering te checken.

Neem contact op met de verzekeringsmakelaars van Goens Verzekeringen en we beantwoorden met plezier al jouw vragen.