De gepaste verzekering voor een huurauto
08/06/2022

Auto’s huren op reis geeft je de vrijheid het land van bestemming volledig op eigen tempo te ontdekken. Dit kan via verschillende maatschappijen en verhuurbedrijven, en kan zowel op voorhand als ter plaatse. Als eerste advies raden wij aan zeker op voorhand reeds je mogelijkheden goed te bekijken. Op die manier kun je rustig je opties bekijken, zeker handig wanneer je wil reizen tijdens drukke periodes en vakanties.

Zaken om op te letten bij een huurauto
 • De staat van de wagen:
  • Controleer de volledige wagen, en noteer alle krasjes, blutsen en mankementen.
  • Check of alle papieren van de auto in orde zijn en de verplichte veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn.

Op die manier draai jij zeker niet op voor schade die misschien eerder door een ander werd veroorzaakt. Doe de controle best samen met een medewerker van het verhuurbedrijf en teken daar ook een bewijs voor af.

 • Contractuele voorwaarden:
  • Zorg dat je het contract volledig doorgenomen hebt, ook de kleine letters.
  • Wees op de hoogte welke schade gedekt wordt, wie je kunt contacteren bij een ongeval of pech, en of er voorwaarden/beperkingen zijn op het gebruik van de wagen.
 • Verzekering, franchise en waarborgen:
  • In de EU zit er bij autoverhuur standaard aansprakelijkheidsverzekering bij het contract. Dit zorgt ervoor dat je gedekt bent tegen materiële of fysieke schade die je berokkent aan derden.
  • Sommige huurders hanteren een hoge franchise bij een ongeval; en vaak is het nodig extra te betalen voor verzekering tegen andere schade die je mogelijks kan oplopen zoals glasbreuk, diefstal, …
Overleg de voorwaarden met je verzekeringsmakelaar

Indien er op de website van de verhuurder reeds heel wat informatie te vinden is over de voorwaarden van de huur, kun je dit voorleggen bij je verzekeringsmakelaar. Zij zullen je gericht kunnen helpen en adviseren over de mogelijke verzekeringen die je beter bovenop het basisvoorstel vastlegt.

Iedereen met een rijbewijs aan het stuur?

Wie mag dan uiteindelijk de wagen besturen in het buitenland? Soms is het hebben van een (Belgisch) rijbewijs onvoldoende om toestemming te hebben. Vaak hanteren huurbedrijven een bepaalde minimumleeftijd of een basis van enkele jaren rijervaring. In sommigen landen is zelfs een apart internationaal rijbewijs nodig.

Hanteer je deze bestuursvoorwaarden niet en krijg je toch te maken met problemen met je huurauto? Dan zal de verzekering van je huurwagen normaal gezien compleet, of toch zeker deels wegvallen.

Advies nodig voor het vastleggen van de geschikte verzekering?

Bij Goens Verzekeringsburo adviseren we je graag om zo zonder zorgen op rondreis te kunnen vertrekken met je huurwagen.