Het motorseizoen is terug! Ben jij voorbereid?
19/05/2022

Na een winter in de garage duiken de motoren de laatste weken opnieuw meer en meer op in het verkeer. Als chauffeur ben je dus best iets aandachtiger de komende periode, maar ook motorrijders checken beter eerst of alles nog volledig in orde is vooraleer ze de baan op gaan.

Speel op veilig met een jaarlijks onderhoud

Allereerst zorg je er natuurlijk best voor dat je moto in geschikte toestand is om je op een veilige manier een weg door het verkeer te banen. Met een jaarlijks onderhoud net na de winter kun je alvast anticiperen op mogelijke hogere herstelkosten bij een defect of de kosten van een boete.

We geven graag een kort overzicht van alle elementen waar je als motorbestuurder rekening mee moet houden:

De technische onderdelen van de motor
  • Banden
  • Bandenspanning
  • Visuele controle remmen
  • Lichten
  • Ketting en tandwielen
Jouw motoruitrusting, in lijn met de wettelijke voorschriften
  • Jas
  • Broek
  • Helm
  • Handschoenen
  • Laarzen
Opfrissen van de rijvaardigheden

Vandaag bestaan er reeds verschillende instanties waar je dit met een gerust hart kan testen. In West-Vlaanderen kan dit in Brugge, Ieper, Gullegem en Roeselare. Specifieke locaties vind je hier: https://www.dagvandemotorrijder.be/locaties/.

Een motorverzekering
  • Burgerlijke aansprakelijkheid: een verplichte verzekering in België.
     
  • Mini Omnium: omvat dekkingen als brand en diefstal. Sommigen omvatten ook glasbreuk, schade veroorzaakt door natuurkrachten en schade door aanrijding met dier. Ook toebehoren van motorfiets kunnen verzekerd worden.
     
  • Full Omnium: bevat zelfde dekking als mini omnium, maar ook tussenkomen als je zelf aan basis ligt van schade. Sommige Full Omniumverzekeringen nemen ook de uitrusting erbij.
Technische keuring: verplicht of niet?

Dit zal vanaf 2023 verplicht worden voor motorfietsen vanaf 2023 bij verkoop en na ongeval. Een verplichte periodieke keuring is er echter nog niet. Het is dus belangrijk om zelf de toestand van je motorfiets consequent te controleren en indien nodig een algemeen onderhoud uit te voeren.

Let wel, de verplichting geldt enkel voor motorfietsen van meer dan 125 cc, en elektrische varianten met een maximum vermogen van meer dan 11 kilowatt. Algemeen periodiek onderhoud zal ervoor zorgen dat de veiligheid optimaal blijft en de levensduur max. Je vermijdt op die manier ook grotere schade.

Zorg voor een geschikte verzekering

De BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) motorverzekering is alvast wettelijk verplicht in België. Zo ben je als bestuurder beschermd bij schade die je eventueel aan derden zou berokkenen, zowel materieel als lichamelijk. Een BA verzekering komt niet tussen bij schade aan jezelf.

Om die schade aan jezelf ook te verzekeren, heb je minstens een bestuurdersverzekering nodig. Daar kun je op terugvallen voor je lichamelijke letsels bij ongeval. In een omniumdekking kun je de schade aan je motorfiets laten opnemen.

Extra zekerheid met rechts- of pechbijstand

Aanvullend kun je ook een rechtsbijstandsverzekering en/of pechbijstand aanvragen. Wat de beste oplossing voor jou is, beslis je natuurlijk zelf. Indien je raad nodig hebt, kan jouw verzekeringsagent je ook mee sturen richting de meest geschikte verzekering.

Volledig voorbereid voor je volgende motortrip?

Goens Verzekeringsburo zorgt voor geschikt advies om een motorverzekering op maat vast te leggen.