Hoe corona aantoonde hoe belangrijk een reisverzekering is
03/03/2022

De coronapandemie bracht heel wat beperkingen, maatregelen en reisrestricties met zich mee zowel in de landen van vertrek en aankomst als transitlanden. Een goede reisverzekering helpt wanneer je door COVID-19-omstandigheden je business trip of vakantie moet annuleren. De specifieke details van je reispolis vraag je best na voor je vertrek.

Voor elke omstandigheid verzekerd?

Er bestaat namelijk een onderscheid tussen verschillende situaties, zowel bij vertrek als bij terugkeer. Je kan positief besmet zijn met het coronavirus, een hoogrisicocontact gehad hebben, in verplichte quarantaine zitten of het land waar je naar wilt reizen of waarin je verblijft kan een reisverbod vastleggen. De vraag luidt natuurlijk of je voor elk van die gevallen ook verzekerd bent.

Regels van lokale overheid

In het verleden werden annuleringen wegens een epidemie traditioneel niet gedekt. Door de covidpandemie kwam daar echter verandering in en zorgden diverse maatschappijen voor bijstand wanneer het nodig is. Zo zal je nu op basis van een medisch attest (positieve PCR-test) bijstand ontvangen bij annulering van de reis.

Omtrent de verschillende omstandigheden luidt een belangrijk element alvast dat de verzekering altijd de regels van de lokale overheid volgt. Vertrekt u voor een niet-essentiële reis naar een land waar een reisverbod heerst, dan bent u niet gedekt voor medische bijstand en medische kosten.

Vergoeding bij positieve test

Wanneer het om medische problemen gaat, moet er naar de situatie gekeken worden. Het risico hebben op ziek worden of besmet raken is namelijk geen geldige reden, ook niet wanneer je hiervoor in quarantaine moet.

Bij een positieve test zullen vaak een deel van de extra kosten voor een verplicht verlengd verblijf vergoed worden. Hetzelfde geldt voor effectieve ziekenhuisopname. Ben je in contact geweest met een positief geval maar blijf je zelf negatief, dan komt de verzekering niet tussen.

Informeren bij FOD Buitenlandse Zaken

Het is cruciaal om je te informeren over de toestand van het land waarnaar je wil reizen. De FOD Buitenlandse Zaken formuleert stelselmatig nieuwe reisadviezen wanneer maatregelen in bepaalde landen zouden wijzigen. Normaal gezien zul je ook voor voldoende bewijzen moeten zorgen die aantonen dat je niet kan vertrekken of niet kan terugkeren. Contacteer ons gerust voor meer details hierover.

Samengevat

In de meeste gevallen draait het dus vooral om het feit of je effectief positief test of niet. COVID-19 is een ziekte die getraceerd kan worden, dus met een medisch attest dat aantoont dat je besmet bent met het coronavirus zorgt ervoor dat je dekking krijgt van bepaalde kosten tijdens je reis.

Binnenkort een reis gepland?

Zorg dat je een voldoende goede reisverzekering hebt om je in te dekken tegen het risico van een spijtige last minute annulatie.