Een eerste wagen gekocht, maar nog niet verzekerd. Wat nu?
13/12/2021

Na het vele oefenen, het lange wachten en een stressy examen is het eindelijk zover: je hebt je rijbewijs! Een logisch vervolg daarop is natuurlijk het aanschaffen van een eigen wagen. Maar hoe kan je jouw eerste auto correct verzekeren? De juiste dekking is namelijk afhankelijk van je rijervaring, plus de leeftijd en de waarde van je wagen.

Nieuw of tweedehands?

Uiteraard ligt deze keuze volledig in je eigen handen en over welke financiële mogelijkheden je beschikt. Een nieuwe wagen geeft je misschien meer zekerheid, maar kost ook wat meer. Waarom dan toch een tweedehandswagen overwegen?

Wel, hij is sowieso financieel voordeliger. Hoe meer kilometers de auto gemaakt heeft, hoe minder hij zal kosten. De leeftijd van je voertuig hoeft geen nadeel te zijn als hij doorheen de jaren goed onderhouden is en telkens voor de keuring slaagde.

Je bekijkt wel best eerst of alle papieren, zoals de Car Pass, in orde zijn en checkt tijdens de eerste weken een aantal keer de kilometerteller. Het is overigens de verkoper die langs de keuring moet gaan om de wagen verkoopsklaar te verklaren. Let daarnaast op met dieselwagens en lees je in over het verbruik van je wagen.

Alle formaliteiten in orde?
  1. Keuring: een gloednieuwe wagen hoeft de eerste drie jaar niet naar de keuring te gaan. Vanaf dan plan je een jaarlijks bezoek voor een check-up.
  2. De wagen moet ingeschreven zijn bij DIV, de wettelijke Dienst van Ingeschreven Voertuigen.
  3. Belasting: na inschrijving betaal je éénmaal een inverkeerstelling van de wagen, en daarna volgt de jaarlijkse verkeersbelasting.
Wanneer ben ik juist verzekerd?

Het hebben van een autoverzekering is in België bij wet verplicht. Wie tijdens een controle of ongeval geen verzekeringspapieren kan voorleggen, riskeert een hoge boete en een inbeslagname van het voertuig. Hier gaat het om verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA), het verzekeren van mogelijke schade aan derden en niet aan de eigen wagen. Deze wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd.

Je kunt schade aan jouw auto zeker ook verzekeren met een omniumverzekering. Dit raden we zeker aan bij een volledig nieuw voertuig. Schade wegens brand, een ontploffing, bliksem, (poging tot) diefstal en dergelijke, zijn dan gedekt. Het is ook belangrijk te duiden of je de hoofdbestuurder bent en/of je nog mensen wil inschrijven bij je verzekering.

Verkrijgen verzekeringsbewijs

Eigenlijk doorloop je dezelfde stappen als bij een andere autoverzekering, maar is enkel de premie hoger omdat je nog geen rijervaring bezit. Zorg alvast dat je goed geïnformeerd bent op voorhand.

Vaak kan een verzekering al telefonisch of online aangevraagd worden. Daarna ontvang je van je makelaar een verzekeringsbewijs die de cruciale gegevens van jou en je wagen bevat. Je kent dit misschien nog als de ‘groene kaart’, maar ondertussen kreeg hij een andere kleur en is het document ook digitaal te verkrijgen.

Nog vragen?

Wie nog vragen heeft over het verzekeren van een wagen, laat ons gerust iets weten en we kijken wat we voor je kunnen doen.