Student op kot? Welke verzekering neem je best?
07/10/2021

Ze noemen de studententijd vaak de beste periode uit je leven. Toch kan er altijd iets mislopen. Een brand of wateroverlast zijn ook hier deel van de realiteit. Ben je als kotstudent verzekerd? Kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schade? En wat met diefstal? We formuleren voor jou een overzicht.

Is je kot verzekerd?

Wie als student op kot zit, valt normaal gezien onder de brandverzekering van de ouders, gekoppeld aan de eigen woning. Soms wordt dit ook de woonverzekering genoemd. Wie hieraan twijfelt, mag ons altijd contacteren.
 

Je kan wel degelijk aansprakelijk gesteld worden voor schade aan je kot en derden, de zogenaamde huurdersaansprakelijkheid.
 

De inboedel beschermd tegen diefstal?

Net als je kot, valt de verzekering van je inboedel onder de koepel van de woonverzekering. Inboedel slaat op alles wat je als student mee verhuist naar je kot. Denk aan laptop of tablet, maar ook zetels of je bureau waaraan je studeert.

De kans bestaat dat diefstal hier niet bij inbegrepen zit, of slechts in beperkte mate. Twijfel niet je vragen hierover door te spelen aan ons. Daarnaast kun je checken of het verzekerde bedrag wel degelijk de volledige inboedel van woning en kot bestrijkt. Misschien is extra dekking nodig.

Als student op buitenlandse stage of Erasmus?

Net zoals bij je kot en je inboedel, hoef je je hier normaal geen zorgen te maken. Zowel in België als in het buitenland geldt de brandverzekering. Daarnaast dekt de familiale verzekering de aansprakelijkheid van de student. Opgelet: sommige verzekeringen leggen hier beperkingen op omtrent tijd en plaats. Informeer je hierover voor vertrek.

Wie vreest over ziekte- en hospitalisatieverzekering bij een internationale studie-ervaring, contacteert best zijn/haar ziekenfonds. We raden alvast aan een aparte reisbijstandsverzekering af te sluiten. Zo ben je zeker van een opvangnet, zeker wanneer je buiten Europa gaat studeren of stage gaat lopen.

Niet meer thuis gedomicilieerd?

De informatie hierboven geldt natuurlijk enkel voor studenten die nog thuis gedomicilieerd zijn. Wanneer je dit zou aanpassen naar het adres van je kot, verandert ook je verzekeringssituatie. De verzekeraar rekent de student dan als een ‘nieuw huishouden’. Je bent op dat moment zelf verantwoordelijk voor de juiste verzekeringen.

Nog vragen?

Twijfel niet een afspraak te maken met ons. We helpen je graag verder om je een studententijd zonder zorgen te geven, en het ook echt de beste tijd van je leven te maken.