Wat zit inbegrepen in een standaard brandverzekering?
08/07/2021

Hoewel een brandverzekering wettelijk niet verplicht is, is het verstandig om deze verzekering toch te nemen. Een brandverzekering – ook wel woonverzekering genoemd – dekt namelijk heel wat schade. Beschik je niet over deze verzekering, dan kan je wel eens in serieuze financiële problemen geraken. Speel dus op safe en sluit een brandverzekering af.

Woningverzekering: de gedekte schade

Een doorsnee brandverzekering dekt je bij de volgende geleden schade:

  • Brand
  • Glasbreuk
  • Storm en hagel
  • Waterschade
  • Rook en roet
  • Vallen van een boom
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Natuurrampen
  • Sneeuw- en hageldruk op je dak
  • Voertuigen die tegen je woning rijden
  • Vallen van een vliegtuig
Een brandverzekering op maat

Natuurlijk kan je jouw woningverzekering volledig laten afstemmen op je persoonlijke situatie, iets waar we bij Goens Verzekeringsburo graag mee helpen.

Verzekerde waarde

Alles draait om de verzekerde waarde. Deze kan op verschillende manieren worden berekend, zodat men bij totale schade de heropbouwwaarde van de woning ontvangt.

Vrijstelling

Ook de vrijstelling of franchise is een belangrijke factor. Dit is het bedrag dat je sowieso moet betalen in geval van schade. Hoe hoger de franchise, hoe lager de premie. 

Extra dekkingen

Daarnaast kan je ook opteren om je standaard brandverzekering te upgraden met extra dekkingen. Dit heeft logischerwijze een invloed op de te betalen premie.

Meest voorkomende extra dekkingen

Diefstalverzekering, extra waarborg voor de tuin en omheining, zwembadverzekering, …

Indirecte verliezen

Dit zijn indirecte kosten naar aanleiding van een schadegeval, zoals verplaatsingskosten, telefonie en dergelijke.

Extra dekking glasschade

Glasschade wordt gedekt door je woningverzekering, maar toch kunnen er zich afhankelijk van jouw verzekering enkele uitzonderingen voordoen. De meest voorkomende uitsluitingen zijn dubbele beglazing die ondoorzichtig is geworden naar verloop van tijd, schade aan vitrokeramische kookplaten, lcd- en led-schermen, …

Stookolieverlies en verontreiniging door stookolie

Hier heb je de keuze tussen verschillende bedragen en dekkingen. Dit kan ook verschillend zijn bij de diverse maatschappijen.

Bewaring van verzekerde goeden

Het gaat hier over het stockeren van meubelen in een opslagplaats tijdens de heropbouw van je woning bijvoorbeeld. 

Alternatieve huisvesting

Is je woning onbewoonbaar door brand, dan kan je dankzij deze extra dekking een alternatieve huisvesting van je verzekering vergoed krijgen.

Interventie van slotenmaker

In dit geval komt de verzekering tussen bij verlies van je sleutels of wanneer je sleutels nog binnen liggen. 

...
Inboedel verzekeren

Als we spreken over inboedel, dan hebben we het niet alleen over de meubels op zich maar ook over de inhoud. Denk maar aan je uitgebreide boekencollectie, dure koersfiets of antiek servies. 

De waarde van de inboedel kan worden bepaald op basis van het aantal kamers. De verzekerde waarde is meestal het bedrag dat je nodig hebt om op de dag van het schadegeval de beschadigde items te vervangen door gelijkaardige nieuwe goederen van dezelfde kwaliteit. 

Doe niet aan onderverzekering

Het is niet alleen belangrijk om verzekerd te zijn, maar ook om correct verzekerd te zijn. Anders wordt je geleden schade niet volledig gedekt, omdat je simpelweg niet voor het juiste bedrag verzekerd bent. In dit geval wordt de evenredigheidsregel toegepast.

Stel bijvoorbeeld dat je woning verzekerd is voor 200.000 euro, maar eigenlijk heeft het een waarde van 400.000 euro. Wanneer je in dit geval schade lijdt voor een bedrag van 50.000 euro, krijg je enkel de helft uitbetaald omdat je maar voor de helft verzekerd was. 

Lees de kleine lettertjes

Wanneer je een woningverzekering afsluit, is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen. Zo ben je volledig op de hoogte wat de verzekering wel en niet dekt bij geleden schade. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan je eventueel kiezen voor extra opties. 

Tips in geval van schade

Is er sprake van een schadegeval? Dan raden we je volgende zaken aan:

  1. Verwittig meteen je verzekeringsmakelaar.
  2. Kom niet aan de beschadigde goederen, dit bemoeilijkt het bepalen van de oorzaak en de omvang van de schade.
  3. Verzamel volgende documenten: inventaris, foto’s van de beschadigde items, schatting van de geleden schade, bewijs van de dringende kosten en de aankoopfacturen van de beschadigde of gestolen goederen.
Wil je ook graag een brandverzekering op maat?

Maak dan vrijblijvend een afspraak, onze verzekeringsexperts bezorgen je graag een woningverzekering die volledig matcht met jouw persoonlijke situatie.