Let op voor malware op kantoor
14/09/2022

Niet iedereen heeft goede bedoelingen wanneer ze contact opnemen met jouw bedrijf of kantoor. Zo brengt het digitale tijdperk ook de gevaren van hacking, internetfraude en online oplichting met zich mee. Daarnaast is ook malware een element om rekening mee te houden. Wat betekent het en hoe kun je jezelf en je kantoor beschermen? We geven wat uitleg.

Wat is malware?

Malware is software die specifiek ontwikkeld is om schade te veroorzaken aan computersystemen. Het omvat virussen, ransomware (een chantagemiddel van hackers), spyware en zogenaamde Trojaanse paarden. 

Malicious software, of malware, wordt altijd voor kwaadaardige bedoelingen ingezet. Ze willen bestanden beschadigen, gevoelige gegevens gaan kopiëren of apparaten van buitenaf gijzelen.

Hoe komt het in de kantoorsystemen terecht?

De mogelijkheden zijn dus vrij uitgebreid. Niet enkel de toepassingen van malware, maar ook hoe het in jouw kantoorsysteem kan belanden. Dit kan onder andere via e-mail, pop-upwaarschuwingen, geïnfecteerde online advertenties of na installatie van onbekende applicaties. Download of open dus nooit onbekende zaken, of overleg eerst met de IT-dienst op kantoor indien je twijfels hebt over iets.

Zelf kun je ook enkele symptomen gaan detecteren om malware te ontdekken. Computerprestaties zwakken af, je pc loopt vast, er zijn browseromleidingen, er staan plots onbekende apps op één van je apparaten of je hebt te maken met adware (heel wat verschillende ads/pop-ups). Je checkt deze zaken best regelmatig eens.

Waarom worden KMO’s een doelwit?

KMO’s gaan er vaak vanuit dat ze vrij veilig zitten op vlak van cyber aangezien ze slechts een beperkte grootte hebben. 1 op de 4 wordt echter jaarlijks aangevallen, sommige bedrijven zelfs meermaals. De gevolgen hiervan mogen echter niet onderschat worden, want als kleiner bedrijf bezit je vaak niet over de beveiligingskracht als een grote onderneming. 

Vaak ligt het probleem ook niet bij de technische beveiliging, maar bij de mensen die zich laten vangen. Voor grote bedrijven is het slechts een kleine inspanning om een algemeen infomoment in te plannen, want zij erkennen vrij snel de risico’s. Creëer dus ook in een KMO voldoende bewustwording bij de werknemers.

Zorg voor de juiste bescherming

Als kantoor kun je ervoor kiezen om een internetverzekering of cyberverzekering af te sluiten. Een malware-aanval kan namelijk altijd voorvallen, ook al heb je de nodige voorzorgmaatregelen genomen. Met een geschikte verzekering, op maat van jouw bedrijf, bescherm je zowel je team als alle interne gegevens tegen schade.

Wat kan een cyberverzekering allemaal dekken? Aansprakelijkheid en schade aan derden die veroorzaakt werd na het lekken van gevoelige info, schade aan het eigen bedrijf, technische bijstand en eventueel bijkomende waarborgen.

Zit je nog met andere vragen over malware & cyberverzekeringen?

Neem contact op met je verzekeringsagent bij Goens Verzekeringen en we helpen je graag.