De woonbonus en het fiscaal verschil tussen een gezinswoning en investeringsvastgoed
23/10/2019

Vanaf januari 2020 levert lenen voor een gezinswoning geen fiscaal voordeel meer op. Lenen voor een tweede verblijf of investeringsvastgoed daarentegen wel. Paniek, onrust en spurten naar de bank in de hoop nog op tijd te zijn om een woonbonus te ontvangen. We durven zeggen, vergeet het. Wat velen echter niet weten is dat de aankoop van een gezinswoning zonder woonbonus niet volledig benadeeld is. We leggen het graag even uit. 

Wat mag u verstaan onder woonbonus?

De woonbonus was een fiscaal voordeel gedurende de looptijd van uw hypothecaire lening die u afsloot voor de aankoop van uw gezinswoning en investeringsvastgoed.

Wat betekent de afschaffing?

Strikt genomen staat de afschaffing van de woonbonus niet gelijk aan een belastingverhoging, toch ontloopt u door de opzegging een serieus fiscaal voordeel wanneer u leent voor het aankopen van een gezinswoning. Nu, het lenen voor een gezinswoning wordt niet volledig benadeeld. In ruil voor het verdwijnen van de woonbonus wordt de aankoopbelasting op uw gezinswoning in Vlaanderen verlaagd van 7% naar 6% op de aankoopprijs en voor wie de gezinswoning energetisch renoveert, zakt het tarief naar 5%.

Deze verlaging compenseert het wegvallen van de woonbonus echter niet, maar maakt het kopen van een gezinswoning wel aanzienlijk minder duur dan de aankoop van investeringsvastgoed, hier bedraagt de registratiebelasting 10%.

Deze tarieven zijn van toepassing op bestaande woningen. Vergis u niet, wanneer u een nieuwbouw koopt (zowel gezinswoning als investeringsvastgoed) betaalt u 21% BTW.

Wat als u investeringsvastgoed koopt?

Waar de regio’s de fiscale regels bepalen wat de aankoop van een eigen woning betreft, bepaalt de federale overheid de fiscale regels van een tweede, derde of vierde woning. Bent u als eigenaar in het bezit van een gezinswoning, maar u leent vanaf januari om te investeren in een tweede verblijf voor uzelf of om te verhuren, geniet u hierdoor wel nog van een fiscaal voordeel op die lening. Het fiscaal voordeel komt op maximum €750/jaar, maar zoals hoger besproken ligt de aankoopbelasting van een bestaande investeringswoning (woning of appartement) een stuk hoger dan bij de aankoop van een gezinswoning (woning of appartement). 

Staat u op het punt een lening aan te gaan om een gezinswoning of investeringsvastgoed te kopen?

Vragen over het effect van de verdwijning van de woonbonus, meer informatie of advies nodig? Onze specialisten helpen u graag richting een zo voordelig mogelijke aankoop.