Stijgende rente en volatiliteit worden dé thema’s van 2018
25/03/2018

De stijging van de rente, zowel op korte als op lange termijn, kan dit jaar wel eens hét thema worden op de financiële markten. Het einde van de decennia oude daling van de langetermijnrente lijkt aangebroken.

De rente stijgt omdat het economisch goed gaat. Europa doet flink mee aan het mondiale herstel. De economie van de eurozone nam vorig jaar met 2,5% toe. Dat biedt de Europese Centrale Bank (ECB) de kans het expansieve geldbeleid langzaam af te bouwen. Na september komt wellicht een eind aan het opkoopprogramma van obligaties.

Voor de spaarder schijnt er eindelijk een zwak lichtje aan het einde van de tunnel. De ECB zal waarschijnlijk volgend jaar een eerste keer de beleidsrente verhogen, maar eerst moet de negatieve rente nog worden opgeruimd! Vooraleer de spaarder een hogere rente op zijn spaarrekening ziet, zijn we in 2021. Vooraleer de spaarder gecompenseerd wordt voor inflatie, staat 2022 op de kalender.

Hoe reageren de vastgoedmarkten die vooruitgestuwd werden door goedkope leningen? Hoe verteren de obligatiemarkten de stijgende rente zonder bij momenten de pedalen te verliezen? Kunnen de beurzen hun klim voortzetten? Eén ding lijkt zeker, de kunstmatige rust van de voorbije jaren zal plaats maken voor meer volatiliteit.