Een vriendelijk contact met je buur is goud waard, zeker als er onverwachte situaties ontstaan – zoals schade door een verbouwing. Gelukkig hoef je dan niet meteen in de clinch te gaan. Met het juiste verzekeringscontract en goede afspraken kom je al ver.
Voorbeeld: schade tijdens renovatie
Je buur is volop bezig met het vernieuwen van zijn badkamer. Bij het uitbreken van een oude leiding ontstaat er een lek dat niet alleen zijn woning, maar ook die van jou beschadigt. Denk aan vochtplekken, beschadigde meubels of zelfs structurele schade. Wat doe je in zo’n geval?
Stap 1: Overleg met je buur
Blijf rustig en ga in gesprek. In veel gevallen is de buur aansprakelijk voor de schade, maar dit kan in bepaalde cases ook niet het geval zijn. Woede of frustraties zijn in deze situatie altijd een mogelijkheid, maar probeer hier zelf zo rustig mogelijk mee om te gaan. Samen met de verzekeraar kun je in een volgende fase tot een correcte oplossing komen waarbij de verantwoordelijkheden duidelijk zijn.
Stap 2: Verwittig je eigen verzekeraar
Meld de schade ook aan je eigen verzekeraar. Zij openen een dossier waarin je best volgende zaken opneemt:
- Foto’s van de schade
- Overzicht van beschadigde ruimtes en bezittingen
- Eventuele schriftelijke communicatie met je buur
Twijfel je of je dossier volledig is? Je verzekeringsmakelaar helpt je graag verder.
Voorkom discussies, zorg voor duidelijkheid
Een goede burenrelatie blijft het belangrijkste. Maar ook de juiste verzekering speelt een grote rol bij het vlot oplossen van conflicten of schadegevallen. Of je nu huurder of eigenaar bent, een aangepaste brandverzekering en aansprakelijkheidsdekking bieden de juiste bescherming én gemoedsrust.
Vragen over je dekking of polisvoorwaarden?
Neem vrijblijvend contact op met Goens Verzekeringsburo in Veurne. We geven je graag persoonlijk advies – in mensentaal.