Tien jaar elektronisch rijbewijs: is de jouwe aan vernieuwing toe?
01/03/2023

Tijdens 2023 viert het elektronisch rijbewijs in België zijn tiende verjaardag. De nostalgische roze papieren versie maakte toen plaats voor het plastieken kaartje met de grootte van een bankkaart of identiteitskaart. Maar tien jaar zorgt ook voor belangrijk nieuws omtrent het rijbewijs, lees hieronder waarom.

Hou je vervaldatum nauwlettend in de gaten

In vergelijking met het roze rijbewijsdocument is er namelijk wel een vervaldatum vastgelegd voor het elektrisch rijbewijs. Deze versie is tien jaar geldig, dus je loopt het risico dat dit jaar jouwe zal vervallen.

Hoe vraag je een nieuw rijbewijs aan?

Weet je niet goed welke stappen te ondernemen om een vernieuwd rijbewijs aan te vragen of heb je totaal geen zicht op de vervaldatum? Wel, dan ben je zeker niet de enige. In het verleden was er namelijk al heel wat verwarring en twijfel over de procedure.

In eerste instantie lag de volledige verantwoordelijkheid voor lange tijd enkel bij jezelf. Jij moet de einddatum in het oog houden en tijdig naar het gemeentehuis stappen. Hier kwam er al snel kritiek op, zeker aangezien er wel een melding gestuurd wordt wanneer je ID-bewijs wel dicht bij z’n vervaldatum komt.

Procedure opgestart, nog niet ingeburgerd

Het systeem voor een tijdige verwittiging kwam dan ook parlementair op tafel, en is vandaag praktisch volledig uitgewerkt. Maar het systeem wordt echter in de meeste gemeenten nog niet vast gebruikt. De eerste brieven zouden normaal in de loop van 2023 moeten uitgestuurd worden.

Opgelet met een roze rijbewijs

Wie tot op vandaag nog steeds met de oude versie van het rijbewijs rondrijdt, moet rekening houden met het feit dat je die niet voor altijd zal kunnen houden. Wanneer de tekst op het rijbewijs of de foto van jezelf niet duidelijk zichtbaar en/of herkenbaar is, loop je risico op een boete of sanctie. Mocht dit het geval zijn, ben je verplicht het papieren rijbewijs te gaan inruilen. Daarnaast is ook vastgelegd dat je in het bezit moet zijn van een elektronisch rijbewijs voor 2033. Op naar nog eens tien jaar dus!