Je huis voorbereid op de winter?
24/11/2021

De winter staat opnieuw voor de deur. Met het unieke stormweer van afgelopen zomer in het achterhoofd, overlopen we graag nog eens welke mogelijkheden er allemaal bestaan om uw huis voldoende te verzekeren tegen extreem winterweer. 95% van de Belgen bezit een brandverzekering, maar dekt die wel alles?

Waarom een brandverzekering?

Wordt ook wel de woonverzekering genoemd, en biedt de nodige bescherming tegen financiële risico’s. In ons land verplichtten ze voorlopig niet eentje te nemen, maar een brandverzekering is vandaag veruit de meest populaire in ons land. Soms kan een verplichting echter wel in een huurderscontract staan.

Wat dekt een doorsnee brandverzekering? Schade aan de woning bij een brand of inbraak, water- en stormschade of glasbreuk, maar ook de volledige inboedel en burgerlijke aansprakelijkheid naar derden toe. Je checkt best hoe ver je brandverzekering gaat bij het kopen van een huis of bij een verbouwing. Natuurlijk, hoe meer bescherming je vraagt, hoe hoger de kost zal zijn.

Wat als ik verhuis?

Tijdens een verhuis bestaat de kans dat je op een bepaald moment twee woningen tot je beschikking hebt. Dan dekt de brandverzekering tijdelijk beiden, met de inhoud erbij. Zorg alvast dat je het nieuwe adres hebt doorgegeven en de gegevens meteen aanpast. Op die manier ben je nooit over- of onderverzekerd en hou ook de overbruggingsperiode in de gaten.

Ben ik beschermd tegen winterschade?

In een tijd van klimaatschommelingen en extreem weer, zal zwaardere vrieskou ook frequenter worden. Je checkt best dus alle isolatie, je waterleidingen en de centrale verwarming vooraleer de winter komt. Essentieel blijft natuurlijk een adequate brandverzekering.

Denk aan bijvoorbeeld aan wanneer een sneeuwvlaag schade toebrengt aan je veranda, dan zal de woonverzekering tussenkomen voor de herstelwerken. Hetzelfde geldt voor een lek in de dakgoot door hevige sneeuwval. Zelfs je planten kunnen in se gedekt worden door de brandverzekering tegen vriesweer, maar dit zal je moeten checken.

Tips om je huis & tuin winterproof te maken
  • Maak dakgoten en afvoerpijpen vrij van bladeren en andere opstopmogelijkheden. Let op met gevaarlijk hangende takken in de dichte omgeving van je huis.
  • Controleer je verwarmingsinstallatie en schoorsteen, zeker bij oudere modellen. Check of er geen lek is en of de detectors actief zijn en werken.
  • Blijf in de winter ook ventileren en zorg voor voldoende verse lucht binnenskamers.
  • Sla een kleine voorraad zout in om te strooien voor de veiligheid
Niet zeker of je brandverzekering alles dekt?

Pols bij ons of je huis volledig winterproof verzekerd is en je klaar bent voor het najaar.