Begin tijdig met pensioensparen. Een interessanter kapitaal, meer intrest en meer fiscaal voordeel
26/10/2021

Iedereen beschikt graag over wat extra spaargeld na jarenlang gewerkt te hebben. Begin dus tijdig met pensioensparen, wat traditioneel als spaarmodel voor lange termijn wordt aanzien. De fiscus geeft je een voordelig tarief om met pensioensparen bovenop het wettelijk pensioen nog extra geld aan de kant te houden. Wat zijn je opties?

Bij een bank of bij een verzekeraar?

Je kunt bij allebei de financiële instellingen een vorm van pensioensparen aangaan. De bank voorziet een pensioenspaarrekening, waarbij geen gegarandeerd minimumrendement bestaat. Zij beleggen je kapitaal namelijk in aandelen en obligaties. Dus hangt extra winst af van de beursevolutie. Op het einde van elk jaar maken ze dan de balans op.

Een pensioenspaarverzekering werkt anders. De verzekeraar geeft je op voorhand reeds het jaarlijks minimumrendement. Daarenboven maak je kans op een winstbonus aanvullend op dat minimum. Die is ook hier afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Als individu ben je hier vrij in je keuze. De keuze voor de een of de ander hangt van verschillende factoren af. Je informeert je daarom best bij zowel je bank of bij ons.

Kan ik zoveel pensioensparen als ik wil?

Neen, de bedragen die je kan sparen voor je pensioen zijn beperkt. Er bestaan twee limieten, elk met een apart fiscaal voordeel dat eruit te halen valt.

 1. Een ‘klassieke’ regeling:
  • Je spaart tot maximaal €990.
  • Hierop krijg je een belastingvermindering van 30%, of €297.
 2. De ‘nieuwe’ regeling:
  • Je spaart meer dan €990, tot maximaal €1.270.
  • Hierop krijg je een belastingvermindering van 25%, of €317,50.

De ‘nieuwe’ regeling is echter niet altijd voordeliger dan de klassieke. Pas vanaf een spaarbedrag van €1.188 is deze manier meer profitabel.

Overschrijven naar je pensioenspaarrekening of -verzekering kun je het hele jaar door tussen 1 januari en 31 december. Je krijgt de vrijheid om bijvoorbeeld €990 in één keer te storten, of te kiezen om dat op te splitsen in verschillende momenten. Jaarlijks krijg je overigens een overzicht van stortingen naar je afgesloten rekening of verzekering.

Daarnaast is het toegestaan om op langere termijn verschillende contracten omtrent pensioensparen af te sluiten, maar ze mogen niet in hetzelfde belastbare tijdperk vallen. Zo mag je in november 2021 en in maart 2022 perfect twee pensioenspaarverzekeringen opstarten, maar niet in januari 2022 en dan later in hetzelfde jaar een andere.

Overigens geeft de fiscus je slechts fiscaal voordeel op één contract binnen één tijdperk. Wie meerdere contracten bezit, krijgt niet op elk van die contracten 30% of 25% profijt.

Hangen er voorwaarden aan vast?

Er hangen vier formele voorwaarden vast aan het krijgen van belastingvoordeel bij pensioenspaarmogelijkheden.

 • Woonplaats: je bent Belgische rijksinwoner of inwoner van een andere lidstaat in de EEG.
 • Leeftijd: je bent tussen 18 en 65 jaar oud op het moment dat je het contract afsluit.
 • Looptijd: loopt ten minste tien jaar lang.
 • Begunstigde(n): natuurlijk de houder van de rekening of verzekering, maar wanneer je zou overlijden is het afhankelijk van het nutsdoel van het contract. Voor meer info hierover kan je altijd contact met ons opnemen, of ga ten rade bij je bank.

Opgelet: je gaat er best van uit dat het geld dat je belegt, vaststaat tot aan je pensioen. Wie het bedrag toch na ettelijke jaren opvraagt, kan stevige boetes verwachten van de fiscus.

Opgelet: er komt altijd nog een eindbelasting op je spaarcenten. Dit matigt de belastingvoordelen van 25% of 30% die je doorheen je spaarperiode ontving.

Nog meer vragen?

Dit is slechts een algemeen overzicht van de spaarmogelijkheden die er zijn. Wil je meer informatie ontvangen of zit je met vragen? Twijfel zeker niet ons te contacteren.